Ways of Space

The architectural sound art sculpture Ways of Space, by architect Machiel Spaan and composer Rozalie Hirs, is a research project looking at the formative meaning of sound and sound within a spatial experience. It was designed and composed partly on behalf of STEIM. Together with the creators, STEIM is looking at the possibilities to present Ways of Space during an event at STEIM.


De architecturale geluidssculptuur Ways of Space van architect Machiel Spaan en componist Rozalie Hirs is een onderzoek naar de formatieve betekenis van geluid en klank binnen de ruimtelijke ervaring. Het is mede in opdracht van STEIM ontworpen en gecomponeerd.

In een bestaande ruimte worden luidsprekers op specifieke plekken geplaatst. De klanken uit de luidsprekers ondersteunen de auditieve ervaring van de ruimte en veranderen deze, zonder dat de bezoeker zich hier noodzakelijkerwijs direct van bewust hoeft te zijn. Door de akoestische eigenschappen en zorgvuldige positionering van de luidsprekers vervagen de fysieke grenzen van ruimte en lichaam of worden ze juist versterkt. Zo ontstaat een nieuwe open plattegrond, waarbij verschillende ruimten in elkaar overvloeien, elkaar doordringen, en binnen één ruimte meerdere soorten van ruimten simultaan ervaren kunnen worden. De gecomponeerde klanken van Ways of Space nemen de bezoeker mee op een zelf te regisseren reis door het huis. Ruimte, geluid en eigen herinneringen smelten samen tot een unieke, persoonlijke ervaring. 

Ways of Space werd op 2 november 2019 tijdens een try-out voor het eerst aan het publiek getoond in Meudon, Frankrijk. Begin 2020 vindt een tentoonstelling plaats in het Van DoesburgRinsema Huis (Museum Drachten, februari-maart 2020) en het Van Eesteren Museum (Amsterdam, april 2020). Momenteel zijn er gesprekken om dit ten slotte ook bij STEIM te laten plaatsvinden.