Steim at Eye during Museumnight

November 3rd, 2018 7:00 pm 

This year Steim has been invited by Eye to participate in the Amsterdam Museumnight on saturday november 3.
Below you will find the information (in Dutch) on what to expect from Steim during this event.

DETAILS:
DATE: Saturday 3 November, 2018
TIME: 19:00 – 01:00
COST: free entrance for Museumnight pass holders (purchase ticket here)
LOCATION: Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam

Cinema 2

Fedde ten Berge (i.sm. Michaele Abolaffio, Daniele Fabris & Andreas Tegnander) – The Pentacle 15.3
The Pentacle 15.3 is door Fedde ten Berge ontwikkeld. Het is ontstaan vanuit de wens om van geluidskunst en versterkte live muziek een ruimtelijke ervaring te maken. The Pentacle wil artiesten en publiek een gelijkwaardige ruimte bieden om het geluid samen te onderzoeken en ontmoeten. Dit in tegenstelling tot een podium om van een afstand tegenop te kijken. De geluidservaring (en hiermee de muzikale ervaring) is op deze manier voor de artiest en het publiek gelijk. Een opstelling met artiesten aan de ene kant van de zaal en publiek op afstand aan de andere kant van de zaal wordt hiermee overstegen.

Ter gelegenheid van de museumnacht in Eye zijn er bij STEIM een aantal speciale controllers ontwikkeld. Met deze controllers kan het publiek zelf elektronische muziek bespelen en samen beleven in de ruimtelijke geluidsweergave van The Pentacle15.3
De regels voor deze muziek zijn vooraf opgesteld en beheerst zodat er altijd een samenhang is tussen de verschillende muzikale lagen. Deze muzikale lagen zijn speciaal voor de ruimtelijke weergaven van The Pentacle ontwikkeld.

credits:
controller concept / ontwerp: Fedde ten Berge
electronica en software: Michaele Abolaffio / Fedde ten Berge
software voor ritmes: Andreas Tegnander
software voor melodie: Daniele Fabris
software voor chaotische oscillaties and sferische doorgaande klanken: Fedde ten Berge

The Room on Top

Sign Language Songs – Flora Koenen
Een installatie bij STEIM ontwikkeld waarin u visuele muziek kunt zien, zonder geluid. Door gebruik te maken van gebarentaal zijn visuele liedjes gecomponeerd. Drie schermen zijn rondom het hoofd geplaatst en dwingen je om je op één punt te focussen, wat het perspectief van een doof persoon nabootst.

The Fingerweb – Michel Waisvisz / Frank Baldé
voormalig artistiek directeur Michel Waisvisz bedacht een muziek controller welke op intuitieve manier bespeeld kan worden door met de handen in een spinnenweb-achtige set draden te grijpen, kneden en bewegen. Frank Baldé ontwikkelde de klanken hiervoor, resulterend in een bijzonder instrument welke door het publiek bespeeld en gemanipuleerd kan worden.

Of Nature And Things – Fedde ten Berge
Fedde ten Berge is een geluidskunstenaar die werk creëert in verschillende contexten en disciplines. In zijn project Of Nature and Things heeft hij een reeks geluidsinstallaties ontwikkeld die de mogelijke verschijningsvormen en combinaties van verschillende soorten materiaal onderzoeken. Een terugkerend kenmerk van deze werken is het gebruik van keramiek. Hiervoor heeft Fedde ten Berge samengewerkt met Frank van Os. Verder richt een groot deel van zijn onderzoek zich op het uitdrukken van de elektrische capaciteit en vibratiekwaliteiten van dit materiaal. In elk van de drie hieronder gepresenteerde werken wordt een keramisch object gecombineerd met andere soorten materiaal: sommige materialen zijn kant en klaar in de natuur gevonden en andere materialen die sterk door de mens zijn gemanipuleerd.

Awaken – Michele Abolaffio
Michele Abolaffio is een live-elektronica-uitvoerder, geluidstechnicus en interface-ontwikkelaar zijn installatie Awaken onderzoekt de relatie tussen instincten en bewust denken.
Wat is de invloed van de natuurlijke impulsen op het rationele? Awaken vertelt zijn worsteling aan de kijker, op zoek naar zijn / haar aandacht door zijn acties. De kijker wordt uitgenodigd om de huid van Awaken aan te raken, waardoor een verschuiving in de balans van de dialoog wordt gedwongen.

Structureel concept: Fedde Ten Berge
Ontwerp, realisatie, audioverwerking en concept: Michele Abolaffio